Søg
Close this search box.

Stem og bestem – Andels repræsentantskabsvalg skydes i gang den 1. marts

Pressemeddelelse -
01-03-2023
Som andelsselskab skaber vi velfærd og vækst regionalt og i det danske samfund gennem leverance af vital infrastruktur og fremtidssikrede energiløsninger.

Pressetelefon: 21 70 31 01

Andelshavere i Guldborgsund, Holbæk og Stevns skal nu afgøre hvilke kandidater, der skal have plads i energi- og fibernetkoncernen Andels repræsentantskab. Ud af repræsentantskabets 153 pladser er der valg til de 33. Dem skal i alt 126 kandidater dyste om.

Interessen for at få indflydelse på den grønne omstilling og på Andels udvikling er markant stigende. Det ses tydeligt i det høje antal kandidater, der har meldt sig til valget. Nu bliver der åbnet op for afstemningen, så andelshaverne kan stemme på deres foretrukne kandidater. Bestyrelsesformand Jens Stenbæk håber på høj valgdeltagelse:

”Det er dem, der stemmer, som bestemmer. Det er det gode ved demokratiske valg, og det gælder uanset om der er valg til bestyrelsen i ens lokale folkeskole eller til Folketinget. Så en klar opfordring til andelshaverne i de tre valgområder – grib muligheden for at få indflydelse på store og vigtige agendaer både i vores egen region, og nationalt. Andel er en aktør, der vil gøre en reel forskel for hele Danmark i forhold til den grønne omstilling og i indsatsen for at gøre os fri af fossile energiformer”.

Mange flere kandidater at vælge mellem
Andelshaverne i de tre valgområder kan vælge mellem langt flere kandidater, end da der var valg for fire år siden. I 2019 var der 16 kandidater i Guldborgsund, 19 i Holbæk og 8 i Stevns. De tal ser noget anderledes ud i år:

  • Guldborgsund: 47 kandidater til 14 pladser i repræsentantskabet, 35.000 stemmeberettigede andelshavere.
  • Holbæk: 57 kandidater til 14 pladser i repræsentantskabet, 34.000 stemmeberettigede andelshavere.
  • Stevns: 22 kandidater til 5 pladser i repræsentantskabet, 11.000 stemmeberettigede andelshavere.

Det er et sundhedstegn, at interessen for repræsentantskabet er vokset så markant, vurderer Jens Stenbæk.

”En demokratisk ejerform, som vi har i Andel, lever og ånder gennem løbende dialog, debat og kontakt mellem andelshavere, ledelse og bestyrelse. Det er netop det, der sker i repræsentantskabet, hvor vi får sparring og viden om, hvad der rør sig blandt andelshaverne”.

Fakta om valget
Valget løber i tre uger fra 1. marts til 22. marts kl. 12.00. Andelshaverne i de tre valgområder modtager alle et brev med opfordring til at stemme på deres lokale kandidat. Andelshaverne vil desuden møde valgbudskaber i bl.a. dagblade og ugeaviser, på sociale kanaler, lokalradioer og i bybilledet på lysskilte ved indkøbs- og busstoppesteder. Alle der stemmer deltager i en konkurrence, hvor man blandt andet kan vinde en iPhone 14 Plus. Det er nemt at stemme digitalt med MitID eller via en kode i brevet på andel.dk/stem. Der er en stemme per husstand.

Fakta om repræsentantskabet
Andels repræsentantskab har i alt 153 medlemmer. Medlemmerne er med at vælge, hvem der skal sidde i bestyrelsen og kan selv stille op. Der er hvert år valg til repræsentantskabet i 3-5 af i alt 15 valgområder. Man er andelshaver, når elmåleren i boligen eller sommerhuset er tilkoblet netselskabet Cerius’ elnet. Sammen med alle Andels andelshavere i Nordvest-, Vest-, Midt- og Sydsjælland, Lolland-Falster og øerne, har man en demokratisk ret til at stille op og stemme til Andels repræsentantskabsvalg.