1400 elever får skærpet interessen for naturfag i Bon-Bon-Land

Pressemeddelelse -
29-08-2023
Som andelsselskab skaber vi velfærd og vækst regionalt og i det danske samfund gennem leverance af vital infrastruktur og fremtidssikrede energiløsninger.

Pressetelefon: 21 70 31 01

800 elever fra 8. klasse i Slagelse Kommune og 600 elever fra Ringsted Kommune bytter 1. september klasseværelserne ud med BonBon-Land. Dagens skema er fyldt med matematik, fysik, teknologi, biologi og idræt, når teorien skal omsættes til spændende praksis i tæt samarbejde med bl.a. HTX Teknisk Gymnasium, ZBC, Andel og Region Sjælland.

Et nyt skoleår er begyndt, og eleverne fra 8. klasse i Slagelse og Ringsted Kommune er så småt begyndt på nogle lidt særlige naturfagsopgaver. Undervisere fra HTX Teknisk Gymnasium, ZBC har sammen med naturfagslærerne fra folkeskolerne designet 33 forskellige aktiviteter, som eleverne senere skal prøve kræfter med, når de 1. september tager i BonBon-Land.

– Der er et stort nationalt fokus på naturvidenskab, og vi vil gerne være med til at skærpe elevernes appetit på de naturvidenskabelige fag. Det gør vi f.eks. ved at folde teorien mere ud og gøre den virkelighedsnær og vedkommende. Derfor rykker vi undervisningen ud i et af Danmarks største klasseværelser for en dag. Vi gjorde det også sidste år, og jeg er rigtig glad for det brede samarbejde og opbakningen, der er til forløbet både før, under og efter naturfagsdagen, siger borgmester i Slagelse Kommune Knud Vincents (V)

Som noget nyt i år deltager eleverne fra Ringsted Kommune også i naturfagsforløbet.

– Det er et rigtig godt initiativ at få dygtige undervisere til at vise skoleeleverne, hvad naturvidenskaben kan i den virkelige verden. Det kan være svært at omsætte teori til virkelighed, og jeg er ikke i tvivl om, at det vil skærpe interessen og glæden for naturfag, når eleverne oplever, hvad det betyder i praksis, siger borgmester i Ringsted Kommune, Henrik Hvidesten (V)

Også Region Sjælland ser frem til at sætte ekstra fokus på naturfagene

 – Vi har brug for, at flere unge går STEM-vejen i Region Sjælland. Mange af de regionale virksomheder mangler dygtige faglærte og specialister med naturvidenskabelige kompetencer. Og regionens sygehuse har brug for flere dygtige laboranter, sygeplejersker og læger. Derfor er det vigtigt, at flere af de unge i folkeskolen bliver opmærksomme og nysgerrige på STEM-fagene, siger Regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen (A)

Der venter i den grad eleverne en spændende og udbytterig dag i BonBonLand. Eleverne skal f.eks. måle accelerationen i Cobratårnet, undersøge om mælkesyre i blodet stiger efter en hurtig tur i mågeklatterne og se på fysikken bag loop i Vildsvinet. Undervejs får de hjælp og vejledning af omkring 100 gymnasieelever fra HTX, ZBC i Slagelse og HTX, ZBC i Ringsted, der deltager som vejledere ved de aktuelle forlystelser.

–  Eleverne fra 8. klasse kommer til at mærke naturvidenskaben på egen krop, og det giver dem en fantastisk forståelse af faget. Derudover får de også en forsmag på, hvordan vi arbejder praktisk med naturfag på HTX, hvor vi bruger masser af tid på forsøg og i laboratorierne. Naturkræfterne og naturvidenskaben skal ikke blot beskrives, men opleves og mærkes. Så lærer man!, siger Niels-Erik Hybholt, der er rektor for HHX på ZBC i Ringsted og Slagelse.

Naturfagsdagen er planlagt i et tæt samarbejde mellem HTX, ZBC og Skole og Dagtilbud i Slagelse Kommune som en del af flere indsatser, der skal være med til at løfte den nationale naturvidenskabsstrategi i grundskolen. Flere samarbejdspartnere har støttet op om naturfagsdagen for at sætte fokus på STEM-fagene.

– Børn lærer bedst, når de får viden på forskellige måder. Derfor er et forløb som dette, hvor vi kobler teorien sammen med praksis, med til at give eleverne et andet indblik i, hvad fagene i skolen kan bruges til, når vi bringer læringen tættere på virkeligheden. Og selvom det er en dag med fokus på naturfagene, så understøtter og udvikler forløbet også elevernes evne til at samarbejde, koordinere og reflektere. Vi håber, at eleverne vil få en lærerig og sjov dag på tværs af alle 8. klasser i de to kommuner, siger formand for Børne- og Ungeudvalget i Slagelse Kommune, Unnie Oldenburg (A).

For energi- og fibernetkoncernen Andel handler natur- og teknikforståelse blandt andet om mulighederne for at gennemføre en grøn omstilling, som kræver mange flere unge med tekniske kompetencer:

”Det er afgørende, at der blandt de unge er en stor interesse for teknologi og naturvidenskab, ellers når vi ikke i mål med den grønne omstilling. Vi har nemlig brug for unge, der vælger at gå ind i den tekniske verden, hvor der er masser af spændende jobmuligheder, ikke mindst i forhold til, hvordan vi takler den voksende udfordring med CO2-udledning og klimaforandringer”, siger bestyrelsesformand Jens Stenbæk.

Naturfagsforløbet og dagen i BonBon-Land er støttet af Slagelse Kommune, Ringsted Kommune, Region Sjælland, Andel, Østifterne, HTX Teknisk Gymnasium, ZBC i Slagelse og HTX Teknisk Gymnasium, ZBC i Ringsted, Absalon, Envafors og Falck.

  Skriv til os

  Du er meget velkommen til at kontakte os. Vi lover at vende tilbage så hurtigt som muligt og beklager, at vi har travlt.

  Lige nu har vi 10-12 dages behandlingstid på mails.

  Dit navn*
  Din adresse*
  Type*
  *
  Accepterede filtyper: jpg, png, pdf, docx, xlsx, Maks. filstørrelse: 10 MB.
  Dette felt er til validering og bør ikke ændres.