Vindenergi

I Andel arbejder vi på at skabe en grønnere fremtid for alle, og vi mener, at vindmøller spiller en afgørende rolle i omstillingen til vedvarende energi. Vi ejer i dag en havvindmøllepark og er frem mod 2035 klar til at investere flere milliarder i projekter, der kan fremme vedvarende energi.

Grøn strøm svarende til 200.000 husstandes årlige forbrug

Andel er Danmarks ledende andelsejede producent af vedvarende energi, og vores havvindmøllepark Rødsand 2 Offshore Windfarm AB leverer strøm svarende til 200.000 husstandes årlige forbrug. Det kæmper vi for at kunne levere endnu mere af.

Andel ejer desuden 5,01% af aktierne i Ørsted og er herigennem engageret i at udvide kapaciteten af vedvarende energi på globalt plan.

VindØ i Nordsøen

Andel er en del af et konsortium, der er klar til at finansiere – i første omgang 400 mio. kr. – og drive verdens første energiø i Nordsøen. Energiøen – kaldet VindØ – kan på sigt være base for op til 10 GW havvindmøller, svarende til ca. 25 traditionelle havvindmølleparker. 

Ansøgninger om kommende projekter

I Danmark kan man få tilladelse til at etablere havvindmølleparker enten ved udbud eller åben-dør procedure.

Ved udbud udbyder staten et projekt, der typisk har en bestemt størrelse og placering.

Ved åben-dør procedure indsender man som projektudvikler en uopfordret ansøgning om at få tilladelse til at udføre forundersøgelser i et udvalgt område. Altså søger man om tilladelser på en selvvalgt placering. Du kan læse mere om åben-dør ordningen på Energistyrelsens hjemmeside.

Før en havvindmøllepark kan blive opført, og energien fra denne kan blive udnyttet, kræver det tre tilladelser:

  1. Forundersøgelsestilladelse
  2. Etableringstilladelse
  3. Tilladelse til udnyttelse af energien

Den 6. februar 2023 stillede Energistyrelsen sagsbehandlingen af ansøgninger om havvindmølleprojekter og øvrige VE-projekter under Åben-Dør-Ordningen i bero indtil nærmere afklaring af EU-retslige spørgsmål. Andel har to ansøgninger om forundersøgelser af havvindmølleparker i hhv. behandling efter myndighedshøring og i myndighedshøring. Det betyder, at der ikke sker yderligere behandling af Andels ansøgninger for nu.

Viden om vind

Vindmøller består af fire store hovedkomponenter. Hastigheden på vingerne kan komme op på 250 km i timen, og vindenergi sparer klimaet tonsvis af CO2 hvert år. Der er meget information om vindmøller, og teknologien udvikler sig konstant. Har du lyst til at styrke dit kendskab til vind- og vindmøller?

Skriv til os

Du er meget velkommen til at kontakte os. Vi lover at vende tilbage så hurtigt som muligt og beklager, at vi har travlt.

Lige nu har vi 10-12 dages behandlingstid på mails.

Dit navn*
Din adresse*
Type*
*
Accepterede filtyper: jpg, png, pdf, docx, xlsx, Maks. filstørrelse: 10 MB.
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.