Søg
Close this search box.

Andel og Roskilde Festival intensiverer grøn omstilling

Pressemeddelelse -
24-06-2023
Som andelsselskab skaber vi velfærd og vækst regionalt og i det danske samfund gennem leverance af vital infrastruktur og fremtidssikrede energiløsninger.

Pressetelefon: 21 70 31 01

Når Roskilde Festival i dag slår dørene op for festivaldeltagerne, er det første gang, at festivalens strømforbrug er dækket af vedvarende solenergi. Samtidig intensiveres energipartnerskabet mellem Roskilde Festival og energi- og fibernetkoncernen Andel med udfasningen af benzin, diesel og flaskegas.

Roskilde Festival forventer i 2023 at bruge 1.400.000 kWh i hele Roskilde Festival-gruppen. Det dækker over alle depoter og kontorer året rundt og ikke kun festivaldagene. I år kommer al strømforbrug for hele festivalen for første gang fra vedvarende solenergi. Det sker via en certifikataftale fra Andels egen solcellepark ved Faxe cirka 50 km fra festivalen.

Energipartnerskabet mellem Roskilde Festival og Andel handler om at benytte mere vedvarende energi og inspirere deltagerne til at tage del i den grønne omstilling. Energipartnerskabet startede allerede sidste år med at få festivalpladsen til at køre på certificeret grøn strøm. Det betød, at 72.000 liter diesel i festivalens generatorer og 12.500 liter flaskegas blev erstattet med energi fra primært vedvarende kilder.

“Vores partnerskab med Andel har været afgørende for at kunne omstille festivalens energiforbrug og udfase fossile brændsler til fordel for mere vedvarende energi. Når vi skal skabe gode livsbetingelser for kommende generationer, skal vores direkte negative klimaaftryk sænkes” siger Sanne Stephansen, Roskilde Festivals bæredygtighedschef.

Energipartnerskabet mellem Andel og Roskilde Festival strækker sig til 2026.

”Sammen med Roskilde Festival arbejder vi på at skabe den helt rigtige orange følelse på grøn strøm og reducere festivalens CO2 forbrug markant. I år implementerer vi blandt andet batteriløsninger og opskalerer vores ladeinfrastruktur på festivalpladsen – og så glæder vi os til at arrangere en masse fællesskabende aktiviteter under festivalen og have gode snakke med festivaldeltagerne om, hvordan vi og de kan bidrage til den grønne omstilling,” siger Rikke Trikker, der er kommunikationsdirektør i Andel.

Batteridrevet Food Court
Food Court frister festivaldeltagerne med et bugnende og ofte eksperimenterende udvalg af lækre måltider. I myldretiden er der fuld blus på gryderne i Food Court, og her kan selv elnettet ikke følge med energibehovet fra tusinder af sultne gæster. I 2022 brændte gasblussene i Food Court mere end 1.200 kg propangas af.

Men i år ruller Andel to store mobile batterier ind bag madhallen, som netop kan levere den nødvendige ekstra strømkapacitet. Batterierne bliver opladet om natten, og næste dag står de klar til at trodse de travle dagtimer med spidsbelastning. Målsætningen er at brugen af flaskegas er helt udfaset senest i 2025 – på hele festivalpladsen.

Flere elbiler – mindre CO2
Efter at Roskilde Festival sidste år blev tilsluttet til elnettet, opsætter Andel gennem sit datterselskab Clever i år 60 ladestandere til festivalens elbiler. Når Roskilde Festival opbygger ’Danmarks fjerdestørste by’, bruges der biler til at transportere varer og udstyr rundt på pladsen.

Med 60 nye ladestandere kan festivalen øge andelen af eldrevne køretøjer markant, så alle de frivillige i langt højere grad har mulighed for at sætte sig bag rattet i en eldrevet bil.

”Årets tiltag som grøn strøm fra solenergi og masser af nye ladestandere til elbiler er vigtige skridt i Roskilde Festivals grønne omstilling,” siger Sanne Stephansen fra Roskilde Festival.

I 2022 kørte festivalens biler i alt 145.000 kilometer. Blot 12.000 af de kørte kilometer – svarende til otte procent – foregik med en elbil. I år forventes det, at elbilerne på Roskilde Festival kører i alt 70.000 km, hvilket i runde tal svarer til en besparelse på ca. 5.500 liter benzin og diesel.

Andels tiltag for en grønnere Roskilde Festival 2023:

  • Andel leverer grøn strøm til Roskilde Festival fra Andels solcellepark ved Faxe
  • Batteridrevet Foodcourt. Roskilde Festivalens Food Court vil i år ikke benytte flaskegas
    Målsætningen er at flaskegas på hele festivalen udfases senest i 2025
  • Gratis grøn opladning af mobiltelefoner i Andels loungeområde
  • 60 ladestandere til elbiler med målsætning om at omlægge 70.000 medarbejder-kørte km til el
  • At gøre festivalen mere tryg med ”intelligent lightning”, der vil oplyse forskellige områder i et nyt wayfinding projekt.