Søg
Close this search box.

Holbæk Kommune får energibesparende lys over land

Pressemeddelelse -
04-10-2021
Udelysforretningen i Andel drives af selskabet Andel Lumen. Selskabet driver og vedligeholder 285.000 gadelamper og er leverandør af lysstyring til især kommuner i hele Danmark. Andel Lumen udfører desuden installationsopgaver i forbindelse med renovering og nyetablering af anlæg.

Borgere i og omkring de tidligere kommuner Svinninge og Tølløse kan se frem til mere lys over land, når Andels udelysforretning i de kommende måneder renoverer den eksisterende gadebelysning, som Holbæk Kommune ejer. Målet er at skabe trafiksikkerhed og tryghed blandt borgerne og at mindske det samlede CO2-udslip. Svaret ligger i LED og lysstyring.

Efteråret har for alvor meldt sin ankomst, og for at sikre den bedste belysning til de mørke aftener i Holbæk Kommune, har kommunen og Andels datterselskab SEAS-NVE Udelys underskrevet en kontrakt om driften af gadebelysningen i de kommende år.

Det betyder, at kommunens borgere fra denne uge kan møde medarbejdere fra SEAS-NVE Udelys, der arbejder med både drift, vedligehold og modernisering af gadebelysningen i kommunen.

I alt skal selskabet stå for driften af flere end 12.000 enheder, hvoraf de 3.200 skal moderniseres. Det betyder bl.a., at de fleste af Holbæk Kommunes gadelamper fra udgangen af oktober vil være udstyret med LED og lysstyring, så lamperne kan programmeres til fx at dæmpe lyset om natten, så borgerne fremover kan færdes trygt, også i de sene aftentimer:

”For os handler gadebelysning ikke kun om teknik og økonomi, men også om tryghed og grøn omstilling. Det er vigtigt, at vi med den rette belysning kan skabe et trygt uderum for borgerne, samtidig med at vi kan gøre en indsats på den aktuelle klimadagsorden. Heldigvis har Holbæk Kommune det på samme måde, og derfor er vi rigtig glade for, at vi kan fortsætte det gode samarbejde og hjælpe kommunen med at blive en inspirationskilde for andre kommuner rundt om i landet”, lyder det fra adm. direktør Henrik Wej Petersen, SEAS-NVE Udelys.

Når opgaven med at modernisere de 3.200 enheder er udført, kan Holbæk Kommune bryste sig af at have både energibesparende og smart gadebelysning i hele kommunen. Og det falder i god jord:

”Vi har store grønne ambitioner i Holbæk Kommune, og vi går efter en reduktion af CO2-udledningen på 70 pct. frem mod 2030. Hvis det skal lykkes, er vi nødt til at kigge på alle de steder, hvor vi bruger meget energi. Det gælder også i forhold til gadebelysningen. Jeg ser derfor meget frem til samarbejdet”, siger Christina Krzyrosiak Hansen, der er borgmester i Holbæk Kommune.

Moderniseringen foregår hovedsageligt i områderne svarende til gl. Svinninge og gl. Tølløse kommuner, men der er også andre områder, hvor Holbæk Kommune mangler at få udskiftet belysningen til LED-belysning.

SEAS-NVE Udelys gennemfører størsteparten af moderniseringen indtil slut oktober, så kommunens borgere generes mindst muligt. Samarbejdet med Holbæk løber frem til 2025 med mulighed for op til to års forlængelse.