Af Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark, Kasper A. Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør i PFA, og Jesper Hjulmand, adm. direktør i Andel.
2022 startede godt med en klar grøn nytårstale fra statsminister Mette Frederiksen. Endnu bedre blev det, da Statsministeren for nyligt i Politiken slog fast, at det grønne ikke længere er sekundært. Forbeholdet for en hurtig, nødvendig grøn omstilling er væk.
Det er godt, for vi har som nation forpligtet os til at reducere vores CO2-udledning med 70 procent inden 2030. Det er et meget ambitiøst mål, som kræver, at vi gør endnu mere, end vi gør i dag.
Skal Danmark beholde rollen som grøn pioner?
Som Statsministeren skriver, ligger rollen som grøn pioner godt til Danmark. Danske vindmøller er gået fra at være en lovende teknologi til at være en konkurrencedygtig industri. Den har givet os grøn strøm, nye arbejdspladser og værdifuld viden om, hvordan de klimarigtige løsninger bliver en forretningsmæssig fordel frem for en fordyrende ulempe. Senest har havvindmølleparken Thor vist sig at være konkurrencedygtig i forhold til de fossile alternativer og dertil også en betydelig gevinst for statskassen.
Vi står nu med muligheden for at tage et afgørende næste skridt i udviklingen som grøn pioner: Energiøer ud for Jyllands vestkyst, og på sigt også den danske del af Dogger Banke. Mens Norge løb med de største oliefelter i Nordsøen, kan vi glæde os over, at vores del af Nordsøen har nogle af de mest favorable forhold til produktion af vindenergi på hele kloden.
Det er her, at nyt land skal udvikles. VindØ-konsortiet, som udgøres af Andel, PensionDanmark og PFA, står klar med finansiering og anlægspartnere, så de ambitiøse planer for energiøer og havvind kan realiseres sikkert og hurtigt.
Det bedste redskab til at høste havvindens energi i Nordsøen
Konceptet er på mange måder banebrydende: Energiøer i Nordsøen kan skabe den nødvendige infrastruktur for effektivt at drive og vedligeholde enorme havvindmølleparker, der kan kanalisere vedvarende energi – i form af grøn strøm eller grøn brint – ind til danske husstande og virksomheder. Eller sælge energien til Tyskland, Holland, Belgien og de andre lande omkring Nordsøen.
Energiøerne er ikke i sig selv det centrale, og det er en overskuelig opgave at etablere selve øerne, idet vi har knowhow og de tekniske løsninger på plads. Men den egentlige værdi af energiøerne er, at de er det bedste og billigste redskab til at opnå det egentlige formål: At høste så meget af havvindens energi så billigt som muligt og omdanne den til så værdifulde produkter for samfundet som muligt.
Samtidig kan de danske energiøer i Nordsøen levere et væsentligt bidrag til at indfri en europæisk ambition om acceleret grøn omstilling. En ambition som ikke er blevet mindre aktuel eller akut i lyset af vores alt for store afhængighed af russisk gas. Her er vedvarende energi den eneste rigtige løsning, og Danmark har muligheden for at gå forrest.
Danmark står med en unik mulighed for at blive førende i EU
Vi er ikke de eneste med grønne ambitioner om havvind fra energiøer i Nordsøen. Tyskland, Holland og Storbritannien har alle gode muligheder for at opføre energiøer, og i Belgien er man allerede godt på vej til at opføre den første energiø i verden.
Politikerne i Bruxelles er også kommet på banen med ambitiøse mål for mere grøn energi. Både Kommissionen og EU Parlamentet opererer nu med en fælleseuropæisk målsætning om etablering af 300 GW havvind frem mod 2050. Det er 20 gange så meget havvind, som der er opstillet i dag. Og så sent som i sidste uge har EU Parlamentet opfordret til et fælles europæisk projekt om energiøer.
Derfor er det afgørende, at vi i Danmark fortsat sætter den grønne barre højt og er villige til at sætte handling bag. Vi har en enestående mulighed for at placere Danmark helt centralt i de kommende årtiers udvikling af den grønne infrastruktur i Nordsøen.
Dermed kan vi sikre både os selv og kommende generationer grøn og sikker energi fra Nordsøen og samtidig gøre os fri af afhængigheden af russisk gas. Og ikke mindst skabe nye eksportmuligheder og øget beskæftigelse i Danmark.