Søg
Close this search box.

Stor interesse for at blive vindmøllenabo i efterårsferien

Pressemeddelelse -
13-10-2023
Som andelsselskab skaber vi velfærd og vækst regionalt og i det danske samfund gennem leverance af vital infrastruktur og fremtidssikrede energiløsninger.

Pressetelefon: 21 70 31 01

Står frygten for støj og lysglimt fra vindmøller mål med virkeligheden? Det får man bedst svar på ved at opholde sig tæt på en vindmølle, og på den baggrund har knap 1300 danskere søgt om at komme på en kort efterårsferie i et af de seks huse, energi- og fibernetkoncernen Andel stiller til rådighed i uge 42. Interessen har langt oversteget forventningen.

Der er markant interesse for teste, hvordan det er at bo tæt på vindmøller. Det kan Andel konstatere efter at have tilbudt danskerne to gratis overnatninger i uge 42 i seks boliger tæt på vindmøller. Knap 1300 har anmodet om at booke, og derfor er der nu trukket lod om, hvem der flytter ind. Alt i alt får 18 familier mulighed for at opleve naboskabet på egen krop.

”Vi er overvældede og glade for, at så mange har vist interesse. Vindmøller er en bærende og helt central del af den grønne omstilling, så det er virkeligt opløftende, at så mange er interesserede i at tjekke realiteterne og se og mærke, hvordan det er at bo tæt på vindmøller”, siger Rikke Trikker, kommunikationsdirektør i Andel.

Befolkningsundersøgelse – bekymringer fordufter
Andel sætter spot på naboskabet til vindmøller, fordi bekymringer mange steder gør det svært at finde plads til de mange vindmøller og solcelleanlæg, der kommer til at skyde op i det danske landskab i fremtiden.

Samtidig viser en befolkningsundersøgelse om synet på grøn omstilling og vindmøller, at bekymringerne ofte overstiger virkeligheden. 85 procent af deltagerne i undersøgelsen frygter for eksempel støjgener. Men blandt dem, som bor tæt på vindmøller, oplever 93 procent ingen eller kun få gener. Undersøgelsen viser også, at danskerne faktisk er relativt parate til at bo i nærheden af fremtidens vindmøller. 71 procent oplyser, at de vil være positive (35 procent) eller indifferente (36 procent), mens 24 procent på forhånd er negative. Det uafhængige analyseinstitut Norstat har gennemført undersøgelsen, som er tilgængelig på andel.dk/windyretreats.

Bekymring skal tages alvorligt

Andel er ud fra undersøgelsen og den løbende dialog og debat om, hvordan man finder mere plads til vedvarende energi, bestyrket i, at bekymringen skal tages alvorligt for at skabe accept.

”Der er en bekymring, som skal tages alvorligt. Men samtidig er der en stor parathed blandt danskerne til at bo med vindmøller inden for synsvidde. Den accept er vigtig i forhold, at flere af os kommer til at være naboer til vindmøller i fremtiden. Det er positivt, at langt de fleste oplever, at frygten overstiger realiteterne. Det hænger nok også sammen med, at der faktisk bliver stillet store krav til både støj, lys og afstand, når nye vindmøller skal stilles op,” siger Rikke Trikker. Fem af de seks Windy Retreats ligger i landlige omgivelser i Vestjylland, på Fyn, Sjælland og på Lolland, og et enkelt ligger i København. Se video her eller på andel.dk/windyretreats, hvor beboere fortæller om nogle af deres overvejelser.