Søg
Close this search box.

Stor interesse for valg til Andels repræsentantskab

Pressemeddelelse -
09-02-2024
Som andelsselskab skaber vi velfærd og vækst regionalt og i det danske samfund gennem leverance af vital infrastruktur og fremtidssikrede energiløsninger.

Pressetelefon: 21 70 31 01

Ifølge Tænketanken Demokratisk Erhverv er det en udfordring for mange demokratiske virksomheder at engagere deres medlemmer. Det er lykkes for den andelsejede fiber- og energikoncern Andel, som flere år i træk har oplevet, at der er rift om pladserne i repræsentantskabet. Det er også tilfældet i år, hvor der er valg til 36 ud af repræsentantskabets i alt 154 pladser. Der er valg i Faxe, Køge, Ringsted og Vordingborg kommuner, og i alt har 77 kandidater meldt sig klar til valgkamp.

Tænketanken Demokratisk Erhverv ser en klar tendens til, at flere og flere demokratisk ejede virksomheder skruer op for indsatsen for at få andelshavere og medlemmer til at engagere sig. Og det er der brug for ifølge organisationen; kun en ud af fem virksomheder oplever, at medlemmernes generelle engagement er øget:

”Selvom man ikke skal forvente aktivitet på niveau med folketingsvalg, er det normalt et godt tegn, at der er aktive kampvalg og en mobilisering omkring valg. Desuden peger vores undersøgelser på, at en mere aktiv kommunikationsindsats, særligt på sociale medier, vil kunne styrke medlemsdemokratiet i virksomheden og aktivere mere unge medlemmer. Og det er enormt vigtigt med engagerede medlemmer og andelsejere i en demokratisk virksomhed. For det første er det afgørende, at den demokratiske virksomhed er i sync med sine medlemmers og andelsejeres ønsker. Vi ved desuden fra forskningen, at selskaber med stærkt engagement sikrer en højere stabilitet i virksomhedens governance og økonomi”, siger Andreas Pinstrup Jørgensen, direktør i Demokratisk Erhverv.

Valg i Faxe, Køge, Ringsted og Vordingborg

Igen i år er der konkurrence om alle de ledige pladser i repræsentantskabet i Andel, hvis 154 medlemmer er vigtige sparringspartnere for bestyrelsen og ledelsen.

I Faxe Kommune skal der vælges 7 kandidater, og 17.000 andelshavere kan stemme. Der er her opstillet 18 kandidater til valget.

NavnOmråde
Bodil SøFaxe
Casper ChristophersenFaxe
Christian BartelFaxe
Kaj MunckFaxe
Keld VolderFaxe
Kennet HarpsøeFaxe
Kennie AndersenFaxe
Lis Ella FruervangFaxe
Morten BraskFaxe
Morten LarsenFaxe
Niels Frederik NielsenFaxe
Niels Peter H. Schack-EyberFaxe
Niklas SkjoldborgFaxe
René TuekærFaxe
Stine Ruberg ChristensenFaxe
Torben Glar NielsenFaxe
Vilhelm MøllerFaxe
Aage Wolff-SneedorffFaxe

I Køge Kommune skal der vælges 11 kandidater, og 27.000 andelshavere kan stemme. Der er her opstillet 23 kandidater til valget.

NavnOmråde
Christian HolmKøge
Claus ChristensenKøge
Erik Henning SwiatekKøge
Erik Rishøj JensenKøge
Frank R. TaarupKøge
Frederik SandbyKøge
Gert JacobsenKøge
Jens Ole M. V. PedersenKøge
Jens Otto PedersenKøge
Johnny HøjfeldtKøge
Jonas Bjørn WhitehornKøge
Jørgen JansenKøge
Kjetil KræmerKøge
Kristine KirkensgaardKøge
Lykke Outzen MørkKøge
Martin HoffmannKøge
Mogens AarbyKøge
Morten HansenKøge
Ole LarsenKøge
Poul Erik JensenKøge
Preben PedersenKøge
Thor JacobsenKøge
Torben Bang PedersenKøge

I Ringsted Kommune skal der vælges 7 kandidater, og 16.000 andelshavere kan stemme. Der er her opstillet 11 kandidater til valget.

NavnOmråde
Annette KjølbyRingsted
Bo GriegerRingsted
Christian Bigandt NielsenRingsted
Daniel Elmeskov WoldemarRingsted
Finn AndersenRingsted
Helle LundsgaardRingsted
Michael Burø RedkeRingsted
Sidse Lillebæk VejeRingsted
Søren Holst AndersenRingsted
Timo JensenRingsted
Torben JørgensenRingsted

I Vordingborg Kommune skal der vælges 11 kandidater, og 26.000 andelshavere kan stemme. Der er her opstillet 25 kandidater til valget.  

NavnOmråde
Alex Schmidt HansenVordingborg
Anders Lambrecht JensenVordingborg
Chris JensenVordingborg
Ditte Haugaard ClausenVordingborg
Dorthe Dahlin IrvoldVordingborg
Grete Fält-HansenVordingborg
Henrik Dahl AbildgaardVordingborg
Henrik GyldenholmVordingborg
Jan Ivan RasmussenVordingborg
Jens BorgmannVordingborg
Jens-Peter HansenVordingborg
Jesper Bergiel NielsenVordingborg
Jørgen Bach AndersenVordingborg
Kathrine OlldagVordingborg
Kim JensenVordingborg
Lars Bakke OlsenVordingborg
Lars KarlssonVordingborg
Lene EzzaafVordingborg
Marianne AndersenVordingborg
Michael BehrensVordingborg
Miriam le FevreVordingborg
Poul LarsenVordingborg
Sanne NielsenVordingborg
Sara Gundelach VergoVordingborg
Steen Torp-HansenVordingborg
Tegn på et levende demokrati

En stigende opmærksomhed over for grøn omstilling og klimaforandring stimulerer interessen for valget, og bestyrelsesformand Jens Stenbæk hilser denne tendens velkommen:

”Den store interesse for at stille op, er et sundhedstegn for det demokratiske ejerskab. Det lever i bedste velgående i Andel. Igen i år har vi valg i alle valgområder og et stort antal opstillede kandidater til repræsentantskabsvalg i de fire valgområder. Jeger både begejstret ogstolt over den interesse, vi møder blandt andelshaverne og deres lyst til at bidrage til den grønne omstilling og udviklingen af energisystemet”.

I alt vil cirka 86.000 andelshavere kunne stemme, når valget skydes i gang i marts. Andelshaverne i de fire valgområder modtager alle et brev med opfordring til at stemme på deres lokale kandidat. Andelshaverne vil desuden møde valgbudskaber i bl.a. dagblade og ugeaviser, på sociale kanaler og i bybilledet på lysskilte ved indkøbs- og busstoppesteder.

Supplerende fakta:
  • Der er valg til repræsentantskabet hvert fjerde år i hvert af Andels i alt 15 valgområder ved en demokratisk afstemning blandt andelshaverne i Nordvest-, Vest-, Midt- og Sydsjælland, Lolland-Falster og øerne.
  • Man er andelshaver, hvis man har fast bolig, sommerhus eller virksomhed, der er tilsluttet elnetselskabet Cerius’ elnet. 
  • Som repræsentantskabsmedlem forventes man at deltage i 4-6 møder om året, hvor den løbende udvikling i virksomheden, energisystemet og den grønne omstilling bliver drøftet.
  • Repræsentantskabsmedlemmerne er med til at vælge Andels bestyrelse og kan selv stille op til bestyrelsesvalg.
  • Godkendelse af årsrapport og vedtægtsændringer er ligeledes en vigtig del af arbejdet i repræsentantskabet.
  • Repræsentantskabsmedlemmer honoreres med 6.000 kr. om året og 2.000 kr. per møde, man deltager i.