Solenergi

Som Danmarks ledende energi- og fibernetkoncern tager vi ansvar for at drive udviklingen mod en grønnere og mere elektrificeret fremtid. Derfor investerer vi målrettet i bl.a. solenergi, der bidrager til mere vedvarende energi i elnettet og understøtter samfundets omstilling til CO2-neutralitet.

Gennem investeringer i bl.a. vind-, og solenergi og energilagring er vi med til at opbygge en robust og fleksibel energiinfrastruktur. Det er en del af vores samlede ambition om at investere 45 mia. kr. i grønne teknologier og løsninger over de kommende år – til gavn for både andelshavere og samfundet omkring os.

Placeholder

Vi er en del af en ambitiøs omstilling af vores samfund

Vi investerer i solenergi, fordi det er en sikker og skalerbar energikilde, der hurtigt kan hjælpe os med at accelerere den grønne omstilling. I takt med at samfundet elektrificeres, stiger vores behov for vedvarende energi som solceller og vindmøller for at erstatte fossile brændsler som kul, olie og gas.

Solenergi er en af de hurtigste teknologier at udvikle i Danmark. Det tager i gennemsnit to år fra godkendelse af en solcellepark, til den leverer strøm til danske hjem. Dette skyldes bl.a., at der skal laves alt fra ansøgninger til myndighederne, forundersøgelser og tests, inden byggeriet kan gå i gang, sådan så man er sikker på, at alt fungerer korrekt og effektivt.

Solenergi er også en vigtig brik i at nå Danmarks klimamål. Skal vi nå regeringens mål om at være klimaneutrale i 2050, kræver det investeringer i bl.a. solenergi.

Hos Andel ser vi ikke solenergi som et enten-eller, men som et både-og. Den stigende elektrificering af samfundet kræver store mængder af strøm fra vedvarende energikilder, og her kan solenergi ikke stå alene. Derfor investerer vi også i teknologier som vind, Power-to-X og i batterier.

Tilsammen skaber de forskellige energikilder en stabil, fleksibel og sikker energiforsyning, der kan levere strøm, når vi har brug for det – uanset om solen skinner, eller vinden blæser. Ved at kombinere forskellige vedvarende energikilder og lagringsløsninger kan vi sikre, at vi bliver mindre afhængige af fossile brændsler og samtidig imødekommer fremtidens stigende energibehov, til gavn for den grønne omstilling.

Vi forvandler sol til strøm

Producerer energi ... ... ...

Andel Tryggevælde Solcellepark

Andel har ejet solcelleparken i Faxe Kommune siden 2022, og parken har været i drift siden januar samme år.

Parken dækker et areal svarende til ca. 100 fodboldbaner og har en kapacitet på 55 MWp. Det betyder, at den kan producere strøm baseret på vedvarende energi svarende til det årlige elforbrug i omkring 15.000 husstande.

Faxe Kommune
55 MWp
15.000

Vi designer med omtanke

Vi bygger vores solcelleparker med omtanke for både natur og naboer. Vi ved, at forandringer i landskabet kan være en bekymring – derfor har vi en ambition om at skabe solcelleparker, der ikke bare leverer vedvarende energi, men som også skaber værdi for både lokalbefolkning og natur.
I øjeblikket ser vi ind i, hvordan vi kan udvikle løsninger, der i højere grad tager hensyn til omgivelserne og styrker samspillet med det lokale landskab, og vi er allerede i gang med at se på, hvordan vores eksisterende solcelleparker kan udvikles i samme retning.

Vi arbejder også aktivt for at bevare og udvikle naturen omkring parkerne. En væsentlig del af arealet udlægges til naturformål, og vi prioriterer at skabe variation og sammenhæng i landskabet – til gavn for både dyr, planter og de mennesker, der bor i området.

Hvad er solenergi, og hvordan fungerer solceller?

Solenergi er vedvarende energi, som vi får fra solens stråler. Solceller omdanner solens lys direkte til elektricitet. Når solens lys rammer solcellerne, frigøres små partikler kaldet elektroner, som skaber en elektrisk strøm.

Solcellepaneler er lavet af materialer som silicium, der kan lede strøm under de rette forhold. Solceller sættes sammen i paneler, og disse paneler forbindes med hinanden. Den strøm, som solcellerne producerer, opsamles og sendes til en enhed kaldet en inverter. Inverteren omdanner strømmen fra jævnstrøm til vekselstrøm – den type elektricitet, vi bruger i vores hjem, når vi f.eks. tænder for vaskemaskinen. Derefter sendes strømmen ud i elnettet og videre til forbrugerne.

Flere og flere vælger at installere solceller på deres tage for at dække eget forbrug, men den grønne omstilling og elektrificeringen af samfundet kræver langt mere strøm baseret på vedvarende energi.

Derfor er det vores ambition at udvikle solenergiprojekter, der både understøtter Danmarks omstilling til CO₂-neutralitet og bidrager til en robust og fremtidssikret energiforsyning. Uanset størrelse arbejder vi for, at vores solcelleanlæg skaber værdi for både elnettet, lokalbefolkningen og naturen.

Vi investerer i en gønnere fremtid for alle

Andel investerer i
Andel investerer i

Ladeinfrastruktur

Andel investerer i

Skriv til os

Er du jordejer og interesseret i at opføre en solcellepark, eller er du borger, og har du spørgsmål til Andels solcelleparker? Så skriv til os på solenergi@andel.dk